T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SULTANHİSAR - Yasemin Lütfiye Anadolu Lisesi

OKULUMUZ TARİHÇESİ

1962  yılında  Kaymakam Cahit GÜNDÜZ, Belediye  Başkanı Mustafa ATICI  siyasi partilerinin ilçe teşkilatları ile esnaf  ve sanatkarların da bir araya gelmesiyle  Sultanhisar'da ortaokul yapılması için bir yardım komitesi kuruldu. Bu komitede yer alanlar kapı kapı dolaşarak yardım topladılar köylerden zeytin, zeytinyağı,incir halk ne verdiyse toplanıp paraya çevrildi.

Zafer mahallesinde  mülkiyeti vakıflar idaresine ait olan incir bahçesi ortaokul yapılması için tahsis etti. Bu arada milli eğitim bakanlığından ortaokul yapımı için proje istedi.  Bakanlığın A planı okullar için uyguladığı proje uygulandı.

İdare odaları 6.sınıf laboratuvar,  kütüphane, ev ekonomisi odası, kooperatif, kantin ve tiyatro salonu alt katta iş bilgisi odaları, spor malzeme odası kız ve erkek soyunma odaları arşiv ve odun –kömür deposu vardır. Okulun inşaatı iki yıl içerisinde tamamlandı 1964-1965 eğitim öğretim yılında hizmete açıldı

Okula müdür olarak Yılmaz SARGUT atandı .(28.09.1964)

1968-1969 öğretim yılı sonu yaz tatili sırasında okulun sosyal kollarından biri olan izcilik kolu tarafından Bolu'ya 15 günlük bir kamp gezisi tertip edildi  Sultanhisar'dan  7 öğrenci bir öğretmen ve öğrencilerden Yasemin Öztürk ile Lütfiye  KARACAOLUK vefat ettiler. Bir öğretmen ile beş öğrenci ağır yaralandılar. Diğer öğrenciler hafif şekilde yaralandılar bu kazada vefat eden iki öğrencimiz Sultanhisar'ı  yasa boğdu.

Milli eğitim başkanı,  Süleyman KARACAOLUK'a  beşer  bin lira kan parası ödemeyi taahhüt etti. Aileleri bu parayı almaya razı olmadılar. Çocukların adına Sultanhisar'da olmayan bir kütüphane binası yapılması için dernek kurdular. Sultanhisar halkının katkıları ile bu kütüphane binasını iki yıl içerisinde tamamladılar.

Ortaokuldan mezun olan öğrencilerimiz, Lise ve dengi okulları okuyabilmek için trenle veya minibüs ile Aydın ve Nazilli'ye gidiyorlardı. Kaymakam Mustafa YILDIRIM ve Belediye Başkanı Mahmut DÜLGERİN girişimleri sonunda kütüphane binası  olarak yapılan bu binanın lise binası olarak eğitim öğretime açılmasına karar verildi.

Başkanlığın da onayı ile okulun adı ortaokul ile birleştirilerek  SULTANHİSAR YASEMİN LÜTFİYE LİSESİ olarak 1972-1973 Eğitim-Öğretim yılında hizmete açıldı. Açılış törenine katılan ilçe protokolü, halk  ve öğrenciler toplu olarak ilçedeki Asri Mezarlığa giderek Yasemin ve Lütfiye'nin   mezarı başında dua ettiler.

 Sultanhisar, Yenipazar ve Atça'dan gelen öğrenciler tek katlı binada eğitime devam ederken kurulan dernek vasıtası ile  resmi dairelerden işi olan vatandaşlardan yardım ve teberru toplanmaya devam edildi. Kaymakamlıkta, belediyede, adliyede, maliyede, nüfus müdürlüğünde  ve laboratuvarda  dahil tüm eksikleri tamamlayarak okul il ve ilçeleri arasında  eğitim öğretim başarısı yönünden üniversite giriş sınavlarından her yıl ilk üç içeresinde  yer aldı

Mezun olan öğrenciler gittikleri fakültelerde ve yüksekokullardan başarılı olup okullarından başarı ile mezun oldular. Subay, doktor, veteriner, hemşire, hakim, savcı, avukat,  mühendis, öğretmen,  öğretim görevlisi, polis ve astsubay oldular.

2010 yılında düz liselerin sona ermesiyle yerel yöneticiler tarafından okulun adı Sultanhisar Lisesi olarak değiştirildi. Fakat Yasemin Öztürk'ün  annesi maksade Öztürk'ün girişimleri sonunda Sultanhisar Kaymakamlığının 26.06.2012/1447 sayılı teklifin ve Aydın Valiliğinin 10.04.2013 gün ve 2013/3 sayılı kararı ile okulun adı SULTANHİSAR YASEMİN  LÜTFİYE ANADOLU LİSESİ olarak tescil edildi.

13.07.2011 tarihinde Sultanhisar Belediyesi tarafından bugünkü lisenin bulunduğu arsa Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün ÜNAL arayıcılığı ile Halil BAYINDIR ve Mehmet BAYINDIR kardeşlerinden okul yapması karşılığında cüzi fiyata satın alındı ve Aydın il özel idaresinde bahşiş edildi. Arsaya Milli Eğitim Bakanlığınca  bina 2013-2014 eğittim-öğretim yılında SULTANHİSAR YASEMİN LÜTFİYE ANADOLU LİSESİ olarak hizmete açıldı. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.03.2019 - Güncelleme: 13.02.2020 14:00 - Görüntülenme: 695
  Beğen | 4  kişi beğendi